Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (2024)

In het B SUV-segment is het al jaren groot feest. Tientallen modellen zijn er al jaren succesvol, maar Lexus schitterde van afwezigheid. De onbeschreven regel voor elk goed feest: wie te laat is, moet een krachtige en opvallende entree maken. Lexus doet met de nieuwe Lexus LBX op geheel eigen manier: door luxe aan te bieden die je normaal alleen in duurdere auto’s vindt en met ijzersterke garantievoorwaarden. Een kansrijk recept? In deze Lexus LBX review het antwoord.

Lexus LBX is een hybride

We gaan in deze Lexus LBX review in op alle facetten van de LBX Hybrid. Een hybride? Geen batterij-elektrische auto? Als je je afvraagt waarom Lexus niet direct met een volledig elektrische B-SUV komt: dat is omdat Lexus de tijd nu nog niet rijp vindt. In heel veel Europese landen is de laadinfrastructuur nog niet volwassen genoeg voor batterij-elektrische auto’s. De komende vijf to zes jaar is een hybride volgens Lexus de betere oplossing. Bovendien is het een feit dat ongeveer 80 procent van de kopers in het B-segment kiest voor een model met een benzinemotor.

Concurrenten Lexus LBX

Oké, dus LBX staat voor ‘Lexus Benzine Crossover’? Nee, dat dan weer niet. De naam staat voor Lexus Breakthrough Crossover. De term ‘breakthrough’ doelt dan vooral op de samenstelling van het model, waarbij Lexus luxe uit hogere segmenten toepast in zijn kleinste model. De Lexus LBX is het antwoord van Lexus op compacte crossovers zoals de Audi Q2, DS3 Crossback of de elektrische Volvo EX30. Een compacte crossover dus, met een premium look & feel.

De volledig nieuwe, hybride-elektrische LBX is de kleinste Lexus tot nu toe, zelfs kleiner dan de CT. Van die CT rijden op het moment van schrijven nog zo’n 8.000 exemplaren rond in Nederland. Lexus verwacht dat voor die mensen deze LBX ook een mooie ‘upgrade’ is. Lexus Nederland heeft sowieso grote verwachtingen van de LBX. Het merk verwacht de aantallen zelfs te kunnen verdubbelen. De tijd zal het leren.

LEXUS LBX Review (2024) – Minpunten & Pluspunten – AutoRAI TV

Is de Lexus LBX identiek aan de Toyota Yaris Cross?

Onderhuids deelt de LBX veel technologie met de Toyota Yaris Cross Hybrid, zoals het platform en de aandrijflijn. Maar je mag niet stellen dat de LBX een Yaris Cross met Lexus-koetswerk is. Nee, het platform van de LBX wijkt op diverse punten af van de Toyota. Zo is de wielbasis wat groter, evenals de spoorbreedte voor. De ontwikkeling van het LBX-platform nam vijf to zes jaar in beslag, ook al is het een derivaat van GA-B platform waarop Toyota zijn Yaris en Yaris Cross bouwt.

Aandrijflijn LBX

Lexus levert de LBX uitsluitend als hybride. De 1,5-liter driecilinder benzinemotor – bekend van onder meer de Yaris Cross – werkt samen met een elektromotor. Het systeemvermogen komt uit op 100 kW (136 pk) met een maximaal koppel van 185 Nm. Dat is 6 pk meer dan de Yaris Cross Hybrid 130. Ietsje meer vermogen voor de LBX dus. Dat komt door andere software, een sterkere bipolaire nikkelmetaalhybride-batterij (NiMH) en een balansas in de aandrijflijn, voor een stillere loop.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (1)

Vierwielaandrijving: E-Four

Optioneel is de Lexus LBX ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Deze E-Four-aandrijflijn heeft een elektromotor op de achteras, maar het systeemvermogen blijft met 136 pk gelijk. In situaties waarbij extra grip nodig is, stuurt het systeem automatisch elektrische aandrijfkracht naar de achterwielen. De voorwielaandrijver heeft McPherson-wielophanging vóór en een torsieas achter. De Lexus LBX met vierwielaandrijving heeft achter een double-wishbone ophanging.

Design

Het design van de LBX oogt vooral clean. De kenmerkende ‘spindle grille’ van Lexus – in typische zandlopervorm – is op een andere manier toegepast op de LBX. Deze ‘grille’ is nu geïntegreerd in de bumper. Opvallend is dat de A-stijl ver naar achteren is geplaatst. Daardoor is de motorkap relatief lang en lijkt het passagierscompartiment compact. Samen met de korte overhangen, de 18-inch lichtmetalen wielen en de sterk gewelfde wielkasten leidt dat tot een krachtig ogend totaalpakket.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (2)

Lichtgewicht materialen

Om het gewicht van de LBX te drukken, past Lexus ook lichtgewicht materialen toe. De motorkap is bijvoorbeeld van aluminium gemaakt. De wielkasten en onderste deurpanelen zijn gefabriceerd van giethars. Voor de middenstijlen en de bumperversteviging zijn sterke maar lichte materialen gebruikt.

Afmetingen

Hoe groot is de Lexus LBX? Hij is lekker compact. De nieuwe Lexus LBX is 4.190 mm lang, 1.825 mm breed en 1.545 mm hoog. Zijn wielbasis bedraagt 2.580 mm. Door de vorm van het model is de instap naar achteren– net als bij de Yaris Cross – aan de krappe kant. Ook de beenruimte achterin houdt niet over. Achterin zitten kan wel, maar bij voorkeur als je wat kleiner bent. Kinderen zitten er zonder problemen. De bagageruimte van 402 liter is niet class leading, maar wel voldoende groot voor boodschappentassen, trolleys of weekendtassen.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (3)

Interieur Lexus LBX

Door naar het interieur. Opvallend is dat je voor een crossover lekker laag kunt zitten in de LBX. De minimale zithoogte bedraagt 28,5 centimeter. Daardoor voel je met je billen goed aan wat de auto doet. Sowieso is de zitpositie uitstekend voor elkaar. De stuurkolom is goed verstelbaar. Uiteraard is hoger zitten ook mogelijk. Het interieur is voor een model in het B-segment uitstekend afgewerkt. Lexus past fraaie materialen toe, zoals een zachte toplaag op de portieren voor en voor de bovenlaag van het dashboard. Opvallend is dat de ruitenwissers over geïntegreerde sproeikoppen beschikken, zodat de ruitenwisservloeistof mooi gelijkmatig over de voorruit wordt verdeeld. Premium hoor!

Vegan

Aan sfeerverlichting met meer dan 50 verschillende kleuren is ook gedacht. De Lexus LBX is leverbaar met semi-aniline leder en een vegan-vriendelijk interieur. De belangrijkste bedieningselementen zijn mooi in het blikveld van de bestuurder geplaatst. Alles is onder handbereik. Als bestuurder kijk je uit op een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel. De bestuurder kan de weergave naar eigen wens aanpassen. Optioneel is een head-up display leverbaar. In de middenconsole is een groot touchscreen geïntegreerd. Het interieur heeft ook bekerhouders en USB-poorten in de console.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (4)

9,8-inch touchscreen

Via het standaard 9,8-inch touchscreen zijn alle functies van de nieuwste versie van het Lexus Link Connect systeem te bedienen. Hierbij inbegrepen zijn onder meer cloud-based navigatie en routeplanning met real-time verkeersinformatie. De stembediening is te activeren door ‘Hey Lexus’ uit te spreken. Smartphones (Apple en Android) kunnen als digitale sleutel fungeren (openen portieren en starten van de auto). Updates vinden over-the-air plaats. Optioneel is een Mark Levinson Premium Sound System met dertien speakers leverbaar. Met de Mark Levinson-geluidsinstallatie wordt een subwoofer in de achterklep geïntegreerd, zodat er geen bagageruimte verloren gaat.

Dit kan echt beter

Is alles dan uitstekend? Nee, sommige zaken zijn voor verbetering vatbaar, zo blijkt tijdens onze Lexus LBX review. De selectieknoppen op het stuurwiel zijn omslachtig te bedienen. Ze zijn aanraakgevoelig. Je legt dus eerst je vinger op de toets, waarna de functie in beeld verschijnt op het display of head-up display. Dat is te omslachtig, want je moet je ogen van de weg halen om te kijken wat je precies doet. Dit zien we liever veranderen. Daarnaast beschikt de LBX over de nodige veiligheidssystemen. Sommige werken prima, andere systemen schakel je liever uit, zoals de snelheidswaarschuwing. Tip: schakel de systemen nog voor vertrek uit, dat scheelt ergernis onderweg. Nadeel: je moet dit wel elke keer doen als je de auto opstart. Kan Lexus overigens niets aan doen, want een snelheidswaarschuwing en een sensor die de aandacht van de bestuurder controleert, zijn per 2024 wettelijk verplicht.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (5)

Veiligheidssystemen Lexus LBX

Hoe veilig is een Lexus LBX? Zoals reeds aangegeven: deze crossover heeft de nodige veiligheidssystemen aan boord, allemaal gebundeld onder de noemer Lexus Safety System+. De auto heeft onder meer Pre-Collision System met afslagassistent, Dynamic Radar Cruise Control, Lane Tracing/Lane Keep Assist en Road Sign Assist (verkeerbordenherkenning). Ook Safe Exit Assist is inbegrepen. Hierbij is het E-latch deuropeningssysteem gekoppeld aan de Blind Spot Monitor (dodehoek-assistent). Het extended safety pakket voegt Front Cross Traffic Alert en een Panoramic View Monitor aan de auto toe.

Hoe rijdt de Lexus LBX?

Uiteraard vertellen we je in deze Lexus LBX review ook graag hoe deze auto rijdt. Welnu: op dat gebied heeft de LBX ons positief verrast. Met name het onderstel en het stuurgevoel zorgen ervoor dat deze Lexus bijzonder lekker rijdt. We durven zelfs te stellen dat de auto nog meer vermogen aan kan. Het onderstel is er in ieder geval klaar voor. Er is een fijne balans tussen comfort en dynamiek. In tegenstelling tot diverse concurrenten, geeft de LBX veel feedback via de stuurinrichting. Hoewel de auto door de kopers rustig zal worden gereden, kun je met een LBX ook lekker ‘hoeken’ zonder dat het gevoel van controle verloren gaat.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (6)

Veel remgevoel

Ook het remgevoel is goed. Het remsysteem beschikt over een automatische remkrachtverdeling (Vehicle Braking Posture Control). Dat zorgt voor een lineair remgedrag. Het systeem beperkt ook de rolneiging in bochten en het elimineert ongewenste trillingen. Verwacht overigens niet de geluidsisolatie van een duurdere Lexus waarin het motorgeluid nauwelijks hoorbaar is. De driecilinder in de LBX laat van zich horen, maar niet op storend niveau. Als ‘petrolhead’ zal je het roffelende geluid van de driepitter misschien zelfs wel waarderen. Schakelen gebeurt met een CVT. Dat betekent dus een ‘opspoelende’ motor als je het gas flink intrapt. Bij rustig rijden blijft het toerental mooi beperkt.

Belangrijkste specificaties Lexus LBX

 • Lengte: 4.190 mm
 • Breedte: 1.825 mm
 • Hoogte: 1.545 mm
 • Wielbasis: 2.580 mm
 • Gewicht leeg FWD: 1.280 tot 1.330 kg (FWD)
 • Gewicht leeg AWD: 1.365 tot 1.415 kg (AWD)
 • Bagageruimte: 402 liter tot bovenkant achterbank
 • Trekgewicht (ongeremd): 750 kg
 • Motor: 1,5-liter driecilinder benzinemotor
 • Transmissie: elektronische continu variabele transmissie (CVT)
 • Systeemvermogen: 100 kW (136 pk)
 • Acceleratie 0 – 100 km/u: 9,2 sec
 • Draaicirkel: 10,4 m

Prijzen Lexus LBX, inclusief private lease

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar het nuchtere Nederlandse publiek wil ook graag weten wat dat alles moet kosten. De prijzen van de LBX beginnen bij 35.995 euro of 499 euro per maand in private lease op basis van Lexus Private (Flex)Lease, een looptijd van 72 maanden en 5.000 kilometer per jaar. De meerkilometerprijs varieert tussen € 0,04 en € 0,15 per kilometer.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (7)

Atmospheres

Schrik overigens niet als we vertellen dat prijzen kunnen oplopen tot meer dan 50.000 euro. De LBX is verkrijgbaar in verschillende atmospheres. De Emotion- en Cool-atmospheres focussen op sportiviteit en dynamiek. De Elegant- en Relax-atmospheres staan voor verfijnde luxe. Deze atmospheres staan meer naast elkaar dan onder elkaar als het om prijs gaat. Jij bepaalt gewoon zelf welke aankleding het beste bij jouw smaak past.

Basisversie

De LBX is er ook in basisuitvoering, die al beschikt over het Lexus Safety System+. Het Lexus Link Connect multimediasysteem met 9,8 inch groot kleurendisplay, led-verlichting, Climate Control en 17-inch lichtmetalen velgen zijn standaard. Dit model is evenals de LBX Emotion en Elegant leverbaar met een vegan-vriendelijk, ledervrij interieur.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (8)

Drie optiepakketten

Alle vier de atmospheres van de Lexus LBX zijn verder aan te kleden met drie optiepakketten. Het eerste pakket is het Tech Pack, dat naast een 12,3 inch groot digitaal instrumentarium, de Tazuna-co*ckpit, ook Smart Entry, een elektrisch bedienbare achterklep, nanoe-X-luchtzuivering, een draadloze telefoonlader en extra USB-poorten voor- en achterin toe. Dit pakket kost 1.495 euro.

Het Premium Pack omvat alles van het Tech Pack en voegt er een Digital Key, full led-koplampen met automatisch grootlicht, automatische koplamphoogteverstelling en automatische bochtenverlichting aan toe, samen met led-mistlampen. Het Premium Pack kost 2.495 euro.

Wie het maximale uit de LBX wil halen, kiest voor het Advanced Pack. Met alles van het Tech- en Premium Pack, aangevuld met een Panoramic View Monitor, een Head-up Display, stuurwielbediening met touch-knoppen, Intelligent Park Assist, Front Cross Traffic Alert en Active Noise Control. Ook krijgt de LBX met het Advanced Pack het zeer geavanceerde Mark Levinson audiosysteem met dertien speakers. Je betaalt voor het Advanced Pack wel een stevige 5.295 euro.

Conclusie Lexus LBX review

Moet je de Lexus LBX serieus overwegen als je interesse hebt in een compacte, luxueuze SUV in het B-segment? Absoluut, want wat rijden en comfort betreft is het verreweg een van de betere auto’s. Hij is alleen niet heel goedkoop en de ruimte achterin valt wat tegen. Lexus heeft nog wel een sterke troef in handen om je misschien toch over de streep te trekken: Lexus biedt tot 10 jaar of 200.000 kilometer garantie bij onderhoud door een Lexus-dealer of erkend reparateur in Nederland. Daar hebben concurrenten (nog) geen antwoord op. De Lexus LBX komt begin 2024 op de Nederlandse markt. Tot zover deze Lexus LBX review.

Komt er een elektrische Lexus LBX?

Wachten op een volledig elektrische Lexus LBX heeft geen zin. Die staat niet op de planning. Dat komt omdat hybride aandrijving volgens Lexus nog heel groot blijft de komende jaren. Door de komst van de LBX zal de Lexus UX niet verdwijnen uit het gamma. De UX blijft nog jaren op de markt en is er wel met 100% elektrische aandrijflijn.

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (9)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (10)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (11)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (12)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (13)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (14)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (15)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (16)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (17)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (18)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (19)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (20)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (21)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (22)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (23)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (24)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (25)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (26)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (27)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (28)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (29)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (30)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (31)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (32)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (33)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (34)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (35)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (36)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (37)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (38)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (39)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (40)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (41)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (42)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (43)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (44)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (45)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (46)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (47)
Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus (2024)

FAQs

Lexus LBX Review (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus? ›

The LBX is a fantastic size. A compact SUV that's nimble when navigating urban streets, it's also big enough to feel spacious, safe, and fun on the open road. Curves all around, the LBX flaunts an aerodynamic body that not only lends itself to improved fuel economy but also its good looks and stability.

Is the Lexus LBX too small? ›

But the main interior issue in the LBX is in the rear seat. It's awfully cramped back there, something perhaps exacerbated by the new and plumply cushioned front seats. It's very cramped for all but young kids. Okay, it's a small car not aimed at family buyers, so there's some leniency there perhaps.

What is the most reliable Lexus hybrid? ›

Additional Lexus ES 300h sedan hybrid rankings include #1 for Best Family Luxury Hybrid Cars and #1 for Most Reliable Luxury Hybrid Cars. Lexus's second-best hybrid is the Lexus RX 500h, with an iSeeCars Quality Score of 9 out of 10.

Will the Lexus LBX be available in the USA? ›

While the LBX won't be available in the United States, it will compete with rivals like the Audi Q2 in Europe. However, its arrival undeniably adds a fresh and intriguing option to the Lexus lineup. The LBX comes equipped with an updated hybrid powertrain centered around a 1.5-liter three-cylinder gasoline engine.

Is the Lexus LBX quiet? ›

The unusual engine note isn't unpleasant, but at a more relaxed pace, you'll barely hear it. Lexus has put a lot of effort into boosting refinement, and the engine is much quieter than in the Yaris Cross.

How many miles per gallon does the Lexus LBX hybrid get? ›

No matter how you're buying, you'll appreciate the LBX's spectacular fuel economy. Officially, the front-wheel-drive version can average 62.7mpg, compared with 47.9mpg for the Q2 35 TFSI and 47.1mpg for the T-Roc 1.5 TSI.

How many years does Lexus hybrid battery last? ›

Under normal conditions, you can expect Lexus hybrid car batteries to last up to 150,000 miles or 15 years and sometimes even longer.

Are Lexus hybrids expensive to maintain? ›

A hybrid car maintenance schedule is similar to that of a traditional gasoline-powered vehicle. In fact, some hybrid components even require less maintenance! The Lexus brand is known for its quality craftsmanship and reliability, so you do not have to worry about hybrid car maintenance costing a fortune.

Why should I buy a Lexus hybrid? ›

Energy Efficiency: Since hybrid models utilize both electric battery power and traditional combustion engines, your fuel economy ratings will be maximized. Innovative systems like regenerative braking and more ensure that your vehicle's efficiency will be at its peak.

How much will the Lexus LBX cost? ›

With a starting price of $47,550 plus on-road costs, the 2024 Lexus LBX is the new entry-level model in the lineup.

What is the Toyota equivalent of the Lexus LBX? ›

Lexus has got high hopes for the LBX as it sets its sights on a younger audience. At first glance it's played it very safe: it's a compact crossover that's based on and shares much with the already popular Toyota Yaris Cross.

What does LBX stand for in Lexus? ›

LBX stands for Lexus Breakthrough Crossover, and this is only the second car from the company to feature a three-letter name (the first being the LFA supercar).

Does the Lexus LBX have a sunroof? ›

Lexus LBX does not have a sunroof.

What are the different versions of the Lexus LBX? ›

Full list of options available
 • All trims (9)
 • Premium Plus (1)
 • Original Edition (1)
 • Premium (1)
 • Premium Plus Design (1)
 • Takumi (2)
 • Takumi Design (2)
 • Urban (1)

What insurance group is a Lexus LBX? ›

Running cost rating
Insurance groupAverageVariation
All models3228 – 35
Mar 15, 2024

Is Lexus LBX smaller than UX? ›

The Lexus LBX is slightly smaller than the UX small SUV in terms of footprint, but is slightly taller. In comparison to the cheaper Toyota Yaris Cross, it's bigger in every direction, including a 20mm bump in the wheelbase. At not much more than four metres long, don't expect the Lexus LBX to be a big car.

What is the size of Lexus LBX? ›

The height, measured from the ground to the top of the car, is 1560 mm across all variants. The width is 1825 mm across all variants. The length is 4190 mm across all variants.

Which Lexus SUV is small? ›

In the United States, the smallest SUV in the Lexus lineup is the 2024 Lexus UX Hybrid. It's a hybrid Lexus SUV available in the UX 250h hybrid model. Its dimensions are 177″ L x 72.4″ W x 60.6″ H. Despite its smaller size, this luxury crossover SUV offers generous cargo room and plenty of room for passengers.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6563

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.